Wednesday, May 21, 2014

Queenstown

Městečko Queenstown nacházející se v regionu Otagu (skoro na jihu jižního ostrova) je označováno jako hlavní město adrenalinových aktivit. Můžete si tu skočit padákem z letadla nebo jen z mostu na laně, projet se nějakým rychlým vozítkem po jezeře či se nechat unášet lesem mezi stromy zavěšeni na laně. Možností je opravdu hodně, záleží jaké jsou vaše možnosti a to především finanční. My jsme se rozhodli jen nasávat atmosféru města a adrenalin nechat v normálu. I tak se tu dá zažít pár zajímavých událostí. Třeba potkat českou slečnu prodávající zmrzlinu a dostat od ní opravdu hodně velké porce.

Ve městě můžete narazit na pár moc povedených soch - vyhynulého ptáka Moa a kiwiho, který sice není vyhynulý, ale asi k tomu nemá daleko. Pták Moa se prý v krajinách Nového Zélandu proháněl podle některých údajů naposledy někdy kolem roku 1500, někteří však věří, že v těch nejméně propustných a nejvíce odlehlých lesích jste ho mohli spatřit ještě někdy v 18. či 19. století. Vyhynul pravděpodobně z důvodu kácení lesů a nadměrného lovu.



Tento historický parník TSS Earnslaw jezdí po jezeře Wakatipu už více než sto let a v současné době už vozí pouze turisty. Jezero je jednak krásným přírodním prvkem v naprosté blízkosti města, také však slouží jako zdroj příjmů, protože se po něm prohání všelijaká vodní plavidla s občas dost vytřepanými turisty. Když se ještě zastavím u jezera tak v posledních letech (možná spíš už desetiletí) dochází ke zvyšování hladiny vody. Nejdřív obyvatelé přemýšleli o jejím umělém snižování, ale nakonec se rozhodli, že se spíše připraví na případné záplavy.


Okolí města je opravdu krásné ať už se jedná o jezero nebo hory, které se rozprostírají všude do okolo. V zimě sem turisté jezdí za lyžováním, protože v blízkosti je několik lyžařských areálů.

 ¨
A tady je ukázka jednoho z adrenalinových sportů. To není živý vodní tvor, je to umělý žralok, v kterém se můžete prohánět nad i pod hladinou a to přímo závratnou rychlostí (a taky za závratnou sumu peněz).


No comments:

Post a Comment