Tuesday, May 13, 2014

Mount Cook

Hora Mt Cook, nebo také jiným jménem Aoraki, je se svou výškou 3724 m nejvyšší na Novém Zélandu. Nachází se na jižním ostrově v pohoří Jižních Alp, které se rozkládá podél jeho západního pobřeží. Maorské jméno Aoraki znamená "napichovač či probodávač mraků", anglické jméno Cook je podle mořeplavce Jamese Cooka, který první objevil a obeplul ostrovy Nového Zélandu. Prvním Evropanem, který Aoraki/Mount Cook spatřil, byl holandský mořeplavec Abel Tasman. Anglické jméno Mt. Cook, dal Aoraki kapitán John Lort Stokes, na počest kapitána Cooka. Kapitán Cook však Aoraki prý nikdy nespatřil.

Na této hoře můžete nalézt Tasmánský ledovec na východě a Hookerův ledovec na západní straně hory. Stejně jako i jinde na světě i zde ledovce ubývají. Odhaduje se, že Tasmánský ledovec zcela zmizí
během deseti až devatenácti let. Ubývající tendence je patrná na zbarvení jezírek v údolí pod ledovcem. Dříve měla jezírka namodralou barvu, protože je napájela voda z tajícího ledovce (tato voda obsahuje větší množství rozpuštěných minerálů, od kterých se odráží barva oblohy jinak než od normální vody a vytváří se typické zabarvení) a dostala proto pojmenování Modrá jezírka. V dnešní době však ledovec ustoupil a voda, která z něj přitéká do údolí, již jezírka nenapájí a tím pádem jezírka ztratila svou modrou barvu a jsou spíše nazelenalá působením dešťové vody. Na trase u jezírek naleznete informační tabuli s legračním názvem znějícím asi jako: "Proč jsou Modrá jezírka zelená?"

Hora je také oblíbeným místem horolezců. Trénoval se tu například Novozélanďan Sir Edmunt Hillary předtím, než si udělal výlet na Everest.





No comments:

Post a Comment