Wednesday, May 21, 2014

Jezero Tekapo

Oblíbenou zastávkou turistů je jezero Tekapo. Je co do velikosti druhé největší ze třech významných jezer nacházejících se v oblasti Mackenzie (oblast zhruba uprostřed jižního ostrova). Jezero je napájeno řekami tekoucími z Jižních Alp, odkud také pochází jeho krásně modrá barva - řeky v sobě unášejí kousíčky hornin uvolněné ledovci, od kterých se jiným způsobem odráží barva oblohy a jezero je proto takto sytě modré.


Na břehu jezera můžete nalézt tuto sochu pasteveckého psa - kolie. Je to zvláštní, ale málokdy tu narazíte na sochu nějakého státníka, zato se můžete setkat se sochou koblihy, psa či holínky. Zajímavé a jak napsal jeden můj kamarád i jaksi nadčasové. Na státníka zapomenete, kdežto psa budete v tom kraji pravděpodobně potřebovat i nadále.


Nedaleko sochy psa stojí údajně jeden z nejfotografovanějších a i nejfotogeničtějších kostelů na Zélandu. Jedná se o Church of the Good Shepherd, přeloženo asi jako "Kostel Dobrého pastýře", který byl postaven roku 1935 jako první v tomto kraji. Zajímavostí je, že za oltářem je obrovské okno z normálního skla, takže se můžete kochat výhledem na krásné jezero a přitom sedět v kostele.


Pokud se zatouláte i trochu dále od jezera, tak můžete narazit na tento umělý kanál ženoucí vodu k hydroelektrárně. Ta není pro veřejnost přístupná, takže můžete vidět jen zvláštní naprosto rovný kanál, který působí ve zvlněné krajině poněkud křečovitě.





No comments:

Post a Comment