Tuesday, February 4, 2014

Mount Taranaki

Máme za sebou pár týdnů cestování, tak se pokusíme stručně popsat ty nejzajímavější okamžiky.

Naším cílem je jižní ostrov a jeho největší město, přezdívané též earthquake capital (hlavní město zemětřesení) Christchurch. Nicméně cestou jsme se zastavili na výšlap jedné téměř tříkilometrové (2518 metrů) sopky zvané Mount Taranaki nebo taky Mount Egmont. Kvůli počasí jsme předem vzdali výstup až na vrchol a zvolili jsme méně náročnou trasu k chatě pod vrcholem, cca 2000 m n m.


Cesta začínala pod zamračenou oblohou, vedla nás také přímo v mracích, ale podařilo se nám vystoupat až do výšky, kam na nás mraky nedosáhli a užívali jsme si nádherný výhled na majestátní kráter.

V pozadí tohoto snímku je vidět pohoří Tongariro, které jsme nedávno také navštívili

Hora má neuvěřitelně symetrický tvar, který ještě podtrhuje hranice národního parku ve tvaru kružnice, což na mapě i ve skutečnosti vypadá naprosto husto démonsky kruto přísně (tzn. úžasně, pro ty co nejsou trhlí jako Petr). Národní park kolem hory má stejné jméno jako hora sama, tedy NP Taranaki. Nevím, zda má cestu na vrchol usnadnit spousta schodů, každopádně cesta dolů je pěkně nepříjemná. Zkuste si jít zhruba dvě hodiny ze schodů a uvidíte, co to udělá s vašimi koleny. Já (Helča) jsem myslela, že už ani nedokulhám k autu.




Zvětšit mapu

A ještě jedna fotka z cesty, která vede k hoře a která vypadá naprosto úžasně, jak odněkud z pohádky.



No comments:

Post a Comment