Wednesday, December 25, 2013

Rotorua

Nový Zéland se nachází na hranici Australské a Pacifické litosferické desky. Tento fakt se projevuje výskytem zemětřesení, při kterém občas padají i domy. Najdeme zde i mnoho kráterů (aktivních či vyhaslých) a v centrální části severního ostrova spoustu čadících děr v zemi, ze kterých tryská sem tam horká voda. My jsme měli možnost pozorovat některé z těchto jevů naživo v oblasti města Rotorua. První co vás v Rotoruře upoutá je všudypřítomný sirovodíkový smrádek a pára stoupající z některých míst v zemi (třeba z díry v parku nebo z díry na něčí zahradě). Pokud nechcete příliš utrácet a přesto vidět zajímavé věci, můžete navštívit zdejší veřejný park a pozorovat bublající bahno nebo zkoušet teplotu vody ve zdejším rybníku (rozhodně není studená).
malý rybníček v parku s horkou vodou
velký rybník s teplou vodou (ta pára není ranní opar)
opět velký rybník v parku ve městě Rotorua
Poblíž města Rotorua se nachází i stejnojmenné jezero, jehož jméno přeložené z Maorského jazyka znamená "Druhé jezero". Toto jezero má rozlohu 79,8 km2, což je jednou tolik, než činí rozloha vodní nádrže Lipno (48,7 km2).
Ostrov v jezeře Rotorua, osídlený výhradně ptáky
Mezi největší lákadla města Rotorua patří geotermální park Whakarewarewa. Najdete zde spoustu projevů geotermální činnosti gejzíry počínaje a bublajícím bahnem konče. Toto místo je také důležitým centrem maorské kultury. Můžete se projít replikou maorské vesnice či se podívat na vystoupení zdejších Maorů.

Maorské vystoupení
Jezero Champagne
Pára z jezera Champagne

Gejzír Pohutu v oblasti Whakarewarewa chrlící několikrát denně

 Pohled z výšky

Jezírko, kde je možné si nechat připravit oběd


No comments:

Post a Comment